Solarni sustavi


Termički solarni sustavi


Princip rada termičkog solarnog sustava vrlo je jednostavan. Kolektor pretvara sunčevu energiju u toplinu. Ta se toplinska energija putem tekućeg medija cijevima uz pomoć pumpe prenosi do spremnika, u kojem se zagrijava voda. Na taj način pohranjena energija koristi se za pripremu tekuće tople vode i za potporu grijanju.

Termički solarni sustavi za pripremu tople vode mogu uz ispravno dimenzioniranje pokriti potrebe za toplom vodom u vašem objektu. Instalacijom solarnog sustava koji uz to podržava postojeći sistem centralnog grijanja vaša energetska ušteda biti će udvostručena. Prema današnjim cijenama energenata pravilno proračunati i instaliran sustav isplatiti ćete ako ste na moru za 3 do 5 godina, a na kontinentu za 5 do 7 godina.

Solarni paneli zagrijavaju i za oblačnog vremena.

Termički solarni sustavi koriste se za:

• Zagrijavanje vode u objektima
• Zagrijavanje vode i potporu grijanju
• Kombinirano korištenje obnovljivih izvora energije
(npr. termički solarni sustav u kombinaciji sa toplinskom pumpom ili grijanjem na pelete)
• Zagrijavanje vode u bazenima

Koje su pogodnosti solarnog zagrijavanja vode?

• Možete smanjiti emisije ugljičnog dioksida od 400 do 750kg godišnje
• Uštedjeti novac
• Uvećati vrijednost vaše nekretnine

Koliko velik termički solarni sustav vam je potreban?

Za proračun solarnog termičkog sustava potrebno je znati koliko osoba boravi u objektu, termički solarni sustav se proračunava na osnovi potrošnje sanitarne vode, a ne po veličini objekta. Uzima se prosjek potrošnje od 50 lit. po osobi u kućanstvima i manjim turističkim objektima. Uzmimo za primjer spremnik topline 300 lit koji je dostatan za objekt u kojem boravi 6 osoba. Prema tom volumenu spremnika potrebno je 3 kolektora od od 2m2 i sva ostala oprema koja je sastavni dio termičkog solarnog sustava.

Što se događa zimi?

Preporučljivo je da su solarni sustavi u funkciji uvijek, pa i zimi. Važno je da je instalacija solarnog kruga punjena neotrovnim solarnim fluidom - glikolom. Na taj se način omogućava iskorištava energija sunca tijekom cijele godine, kad god je dostupna. Vaš solarni sustav koristi sunčevo zračenje, ne njegovu direktnu toplinu. Svi OptiTermovi kolektori imaju zaštitu od smrzavanja.

Koliko će sustav koštati?

Cijena sustava ovisi o:

• Broju instaliranih panela
• Veličini spremnika
• Kompleksnosti instalacije
• Vrsti postojećeg sustava za zagrijavanje i zahtjevnosti
spajanja na postojeći (ukoliko je potrebno) sustav za grijanje.

Stručnjaci OptiTerma će rado bez ikakve obveze za vas izračunati cijenu koštanja vašeg sustava.

Za informaciju o okvirnom koštanju vašeg termičkog solarnog sustava ispunite obrazac koji se nalazi pod rubrikom „Kontakti“. Rado ćemo vam dati procjenu troškova uz napomenu da je za konačnu cijenu vašeg termičkog sustava potrebno napraviti izvid vašeg objekta i lokacije.